Wednesday, May 17, 2006

Casus Performans Degerlendirme Sistemi ve Veri Madenciligi


Casus Performans Değerlendirme Sistemi ve Veri madenciliği
22 Mayıs 2003, BABÜRce Zafer BABÜR

Geçenlerde bir dergide FBI'ın yanlışlıkla yaptıkları yer aldı. Yanlış istihbarat sonucu kendisine ulaşan bilgileri nasıl değerlendirdiğini söylüyordu. Tabii bu bilgiler ortaya çıktıktan sonra güvenirlik katsayısında bir değişiklik olup olmadığını söylemiyor yazı. FBI hakkında daha detaylı yazıya ulaşmak isteyenler
http://www.usdoj.gov/oig/audit/0309/0309.pdf adresinden ulaşabilirler.

Temmuz.1996
Atlanta Olimpiyatlarında patlayan bir bombanın ardından tutuklanan güvenlik görevlisi üç ay sonra suçsuz olduğuna kanaat getirilerek serbest bırakıldı.

Eylül.2000
Los Alamos bilim adamı atom casusu olmakla suçlandı, mahkeme FBI'ın vakayı 4 yılda yanlış değerlendirdiğini söyledi.

Şubat.2001
FBI üyesi Hanssen Sovyetlere ve Rusya'ya 22 yıldır casusluk yapmaktan tutuklandı.

Temmuz.2001
Arizona'da uçuş okulunda okuyan Ortadoğulu öğrenciler olası El Kaide unsurları olarak teşkilatta Kontr Teror birimine raporlandı.

Ağustos.2001
Uçuş okulu öğretmenlerinin Boeing 747 eğitimi almak isteyen bir kişiyi şikayet etmeleri üzerine tutuklanan Zacarias Moussaouin'in bilgisayarına el konması izin alınamadığı için yapılamadı.

FBI düzenli olarak servis sağlayıcılardan müşterilerin davranış biçimlerini satın alıyor, her fırsatta yerli ve yabancıların resim, parmak izi vb bilgilerini topluyor ve veriambarı çalışmalarını yürütüyor. Bütün bunları yapan büro, DOS tabanlı çalışan Automated Case Support (ACS) veritabanında çalışıyor. Dedikodulara göre bu sistemi Virtual Case File System'e çevirerek "tek kelime" ile arama yapmak yerine web tabanlı "google" benzeri bir arama yapısına yakında kavuşacakmış. Büronun bir başka sorunu ise yerel farklılıklardan dolayı tutulan tutanaklar ve bunların tutarsız İngilizce’si. Bunun içinde tutanakların tek bir standartta tutulması için XML formları geliştirilmeye çalışıyorlar. (http://it.ojp.gov/jsr/public/list.jsp).

Kısacası; olay yerinde rapor tutan birimin kullandığı kelimeler, çizim vs standart hale getirilirse vakalar arası birleştirme kolaylıkla yapılabilir ve delilden suçluya kolaylıkla varılabilir diyorlar. Ama "iyi ajan; elde olan verinin ileride mahkemede kanıt olarak kullanılmasından ziyade bu ve diğer verilerden bilgi üretip gerektiğinde şüpheliyi double-ajan olarak kullanmayı sağlayandır" söyleminin varolduğu, çalışan performansının ise kaç tutuklama, kaç yargılama ve kaç mahkumiyet yaptırdığı üzerinden olduğu bir sistemde veri madenciliği nereye kadar doğru çalışabilir ki?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home