Wednesday, May 17, 2006

Cep telefonlarina ring-back-tone hizmeti


Cep telefonlarına ring-back-tone hizmeti
10 Mart 2004 , BABÜRce Zafer BABÜR

Cep telefonlarının bireyselleştirilmesi devam ediyor; kapaklar değişiyor, logolar değişiyor, zil sesleri değişiyor, bizi arayanın numarasına göre farklı tonlarda telefonumuz çalışıyor. Aranan numara kapsama alanı dışında olduğunda, ya da o an telefon telesekretere çevrildiğinde robotik anons yerine kişilere bu anonsu yaptırttılar.
Ancak bugüne kadar karşı tarafı aradığımızda duyduğumuz zil sesi aynı kaldı. Mesela beni arayan patron ise neden "Dağbaşını Duman Almış" marşının melodisini dinlemiyor? Annem aradığında o gün benim doğum günüm olduğunu neden kendi sesimden duymuyor? Telefonumun kapalı olduğu mesajını standart monoton bir ses yerine kendi kaydettiğim bir ses ile veremiyorum?
ABD deki mobil telefonum eğer kapsama alanı dışındaysam beni arayanlar kendi sesimle yaptığım anonsu dinledikten sonra isterlerse mesaj bırakabiliyorlar. Hatta hazır melodilerin yanı sıra bireyler de web sitesi üzerinde kendi melodilerini besteleseler, ya da kendi seslerini kaydetikleri bilgisayarlarından Telco’nun sitesine indirseler... Yeni nesil akıllı telefonların ekranlarında video ve grafikde birleştirilebilir. Mesela eşimi aradığımda ekranımda onun resmini, zil sesi yerine ise "diamonds are forever" melodisini duysam?
Ring-Back-Tone... Kişiselleştirilmiş zil seslerinden sonra bu hizmetde bir çılgınlığa dönüşecek. Aylık birkaç dolarlık bir üyelik fiyatı ile çalışacak bu sistemde aboneler istedikleri ring-back iletilerini kendileri server’lara ister telefonları ister web siteleri üzerinden yükleyebilirler... İster pre-paid (ön ödemeli) ister post-paid (faturalı) olsun her iki sistemde de SMS tüketerek çalışacak bu sistemle billing&collection (faturalama ve arşiv) da aynı servis sağlayıcı tarafından gerçekleştirilecek.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home