Tuesday, May 16, 2006

ABD'de beyin izi haritasi ve ulusal fis


ABD’de beyin izi haritası ve ulusal fiş
02 Temmuz 2004, BABURce Zafer BABÜR

ABD’de her yeni doğan çocuğun gen haritasını çıkartıp ulusal veritabanına ekliyorlardı. Şimdi buna bir de yenidoğan çocukların beyin haritası da eklenecek. Bu sayede bu bireyin neye temayülü olduğunu bilebileceğiz. Örneğin C2 seviyesinde güvenlik gerektiren işlere almayabiliriz.. ya da vandalizme eğilimi varsa ona göre davranabiliriz. Bu uygulama Freud yaklaşımını doğruluyor tabii, Jung’un söylemi ise çevre etmenlerini de destekliyor.
---Kadının yeni bir kızı doğmuştu, doktoru açıklamalarda bulunuyordu:-Beyin taraması sonuçlarına göre kızınızın beyin fonksiyon MRI’ının yüzde 98’i kadar alan yeşil’de, yalnız yüzde 2 kırmızı alarm var. -Anlayamadım Doktor Hanım ne demek bu şimdi?-Kırmızı alanda derinlikli veri istedim bu daha açıklayıcı olur. Ulusal veritabanının geçmişe yönelik araştırmalarına göre kızınızın kırmızı alanı “nikotin bağımlısı” ve “vandal” olabilir. Tabii koşullara bağlı, eğer bir kere nikotin denerse bırakmayabilir, vandal ortamlarda bulunursa bu grupların parçası olabilir. -Ben hayatımda sigara içmedim, evde de içilmez. Dolayısı ile sorun değil. Yalnız bu verileri ne yapacaksınız?-Bu verileri kızınızın vatandaşlık numarası ile beraber ulusal veritabanına işleyeceğiz.-Ama, ben böyle bir şey istemedim ki, neden fişliyorsunuz onu?-Siz isteseniz de istemeseniz de hükümetin çıkardığı “Suçla Savaş Sayısal” kararnamesi’nin bir parçası olarak tüm yeni doğanlardan bunu istiyorlar. Aksi takdirde biz tabipler savaş suçlusu olarak yargılanacağız. Lütfen beyin, gen ve kan grubunu gösterir kimliğini burada unutmayın. Kadın yeni doğan kızını kollarına aldı ve evinin yolunu tuttu.---
Tabii yukarıda anlattığım senaryo henüz uygulamaya alınmadı ama kullanılan teknoloji halihazırda mevcut, kararname çıkarmak ise çocuk oyuncağı...
Tümor, kırık vs. yapı bozukluklarını ortaya çıkartmak için kullandığımız Magnetic Resonance (MRI) artık Functional MRI olarak beyin işlevlerini test etmek için kullanılıyor. Dolayısı ile hangi işlevleri istediğinizi beyin avcısına (head hunter) söylüyorsunuz, elindeki veritabanından bu özelliklere uyan beyin grafilerini seçebiliyor olabilir. Beher grafi 450 MB civarında birkaç yüz görüntü dosyasından oluştuğundan pattern matching ile arama kolaylıkla yapılabiliyor.
Sigorta şirketi düşen karlılık nedeni ile herkesi sigortalamak istemiyor, riski belirliyor ve bu risk haritasına göre kişileri sigortalıyor, kimilerinin primleri çok yüksek. Yine sigortalı sigortalının parasını ödüyor, bu sefer sigortacıya kalan fark daha büyük oluyor.
Xpoli kentinin genome yapısı elinde olanlar buradakilerin gen yapısı ile oynayarak bundan sonra istedikleri zaman kendi emirlerini tıpatıp dinleyecek klonlar yetiştiriyor. Gün ışığına bağlı fonksiyonlar eklenmiş beyinler, “gündüz insan, hece hırt” tiplemesini gerçek kılıyor.
Hatta bu ülkede çocuklarını doğuranlar sayesinde bu ülkeler genome yapılarını dışarıya yavaş yavaş açıyor olabilirler. Bir savaş anında ne olduğu bilinmeyen genetik hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabiliyorlar.
Bugün itibari ile ABD’deki beyin izleri laboratuvarlarında yapılan bir çalışma beynin eğer daha önce gördüğü ya da yaşadığı bir olayı naklederken tüm beyinde aynı dalgaların üretildiğini ortaya koymuş durumda ki bu da yalan makinalarının tekrar gündeme getirecek.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home