Tuesday, May 16, 2006

Siz Ne Zaman Netinizi Noktalayacaksiniz?


Siz ne zaman 'Net'inizi noktalayacaksınız?
09 Mart, 2003 BABÜRce Zafer BABÜR

Programlamaya ilk başladığınız zaman yazdığınız programı hatırlıyor musunuz? Yok, yok "Hello World" den bahsetmiyorum. Yani ciddi programlardan bahsediyorum hani şu satıp da para kazandığınız...Siz de benim gibi punch cardlarda yazdınız mı? Ve hala program yazmaya yeni programlama dilleri ile devam ediyor musunuz? Ben artık havlu attım. Programcılığın neresini seversiniz analiz, tasarım, kod üretimi, test, sizden önce yazılmışların çözülmesi?
'80 lerin sonu '90 ların başıydı değil mi VisualBasic 1.0 la tanıştığımızda. O zamanlar DOS hala piyasada. Xbase olarak anılan Dbase, Clipper, FoxPro çok yaygındı. FoxSeverler ile Clipper Tutkunları arasında sürekli bir çatışma vardı. Ben o zamanlar Fortran, Cobol, Basic dillerini Sun WorkStation ve VAX larda kullanıyordum. Sonrasında UNIX de Oracle ve Cobol kullanmaya başladım. 95 di sanırım, Visual Basic'i Istanbul Universitesinde öğretirken öğrenciler bana kızmışlardı neden başka bir dil öğretmiyorsun diye. Ne kadar çok programlama dili, ne kadar çok işletim sistemi var değil mi? DOS (1..7), Win(3.x), Win95, Win98, WinMe, WinCe, WinNT(3.x,4.x,5.x), WinXP, Win2K bunların farklı version, build, service pack ve suite leri... Bazıları ise çoktan unutuldular... FoxPro öyle ya da böyle devam ediyor, özellikle Güney Asya da çok yaygın biçimde var. Şimdilerde ise .NET mi? yoksa Java mı? sorusu var piyasada... Interoperability kavramı ile geldi. MS, VB ciler ise VB.NET için "MS bizi kurtlara bıraktı" diyorlar. Ama doğrusuda bu değil mi? Örsün başında demir döverek parçalar yapmaktansa bu işi biraz daha mimari taraftan bakarak yapmak lazım değil mi? Bileşenler onları yapanlardan alınmalı ve programlar bu bileşenleri kullanarak yazılmalı. Bir ortam için yazılan diğer ortamlarda da çalışmalı. Intranet için yazılan, Internetde de, PDA da çalışabilmeli.
Tabii bugüne kadar yazılmış üretilmiş yazılımlar ne olacak? Yönetimi nasıl ikna edeceksiniz? Eğer fonksiyonalite aynı kalacaksa neden bu yazılıma bu kadar para vereceğiz sorusuna cevap bulmak lazım... VB6 yazan bu konuda yıllarını vermiş bir programcının hemen .NET de yazmasını bekleyemeyiz, ya da bunca yıldır üretilmiş olan ASP, ADO, C++,VB programlarının .NET e çevrilmesi ne kadar zaman alacaktır? Her ne kadar MS bunlar için otomatik çeviren programlar yapmışsa da farklı kurumların onlarca kez benzeri araçlarını kullanarak migration yapmış birisi olarak kesinlikle söyleceğim "TEST leri ÇOK DETAYLI yapın, şakaya gelmez!".
.NET e karar verdiğinizde bu ilerisi için bir karar olacak artık yolunuzu çizmiş olacaksınız, her ne kadar Sun Web Servislerinde .NET li ortamlara yeşil ışık yakacağını söylese de geçmiş dönemin yazılım savaşlarını unutmamak gerekir. J++ ve Java nın hazin hikayesini hepimiz hatırlıyoruz ve bu geçiş satıcıların söylediği gibi ağrısız sancısız, bugün sünnet yarın deniz gibi olmaz. Win2K geçisini hatırlamanız yeter. Bunun için yapmanız gereken öncelikle sisteminizdeki envanteri çıkartmak bu işin ne kadara mal olacağını gerekirse dışarıdan danışmanlık alarak çıkartmak, ardından kurumunuz içinde projenize sponsor bulmak, detaylı proje planı yapmak (yeniden yazılacak kodlar, encapsulate edilecek yapılar, test) olacaktır. Bu bir geçiş projesi olduğu için sorunları nasıl çözebileceğiniz konusunda hazırlıklı olun, plan B her zaman hazır olsun.
Sonuçta MS sizin IT de kurumsal tedarikçiniz olmak istiyor ve sadece bir ortamda geliştirin o da benim ortamım olsun diyor. Gerçi ne kadar sıklıkla bizden bizim rızamız olmadan güncelleme isteyecek onu henüz bilmiyoruz. Ama genel temayülün 18 ayda bir olduğunu geçmişe dayanarak söyleyebiliyoruz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home